Friday, February 22, 2008

Tangerine!


Tahu buah tangerine?

Kat sebelah ni buah tangerine! Tadi mak haku beli kat pasal malam.. Buah neh manis sgt.. haku suker.. rasa nyer mcm buah limau gak, tapi sedap.. buah ni tak der bijij (sbb spanjang haku makan tak der bijik pun..)

Tangerine ni name saintifik nye Citrus reticulata. Boleh? nak reticulata. Citrus reticulata) berwarna oren kemerahan. Lebih kecil dr buah oren yang biasa. dan kulit nyer juga ade sesetengah senang nak kupas. tak payah pakai pisau cam buah oren. Rasa nyer kurang masam berbanding buah oren.

Buah ni biaser nyer ikut musim. Musim nyer adalah pendek. Kebiasannya bermusim di anta bulan November - Januari di Nothern Hemisphere.

Buah tangerine madu (Honey Tangerine) dipanggil Murcott. tak tahu sebab aper namer nyer cam tuh. Jenis lain yang popular ialah Sunburst dan Fairchild.

Yang paling tua dan paling popular skali ialah Dancy tangerine, tetapi tak banyak tumbuh dah. Terkenal dgn kulit-berzip (zipper-skin) dan kid-glove orange sbb sennag di kupas.

Biasernyer dimakan terus lepas dikupas. Digunakan dalam salad, manisan dan masakan utama di beberapa tempat. kekadang dibuat jus, banyak kat US. tangerine kaya dengan Vitamin C, Folate dan Beta Karotin. Bukan dalam carrot jer ader beta karotin. Tangerine juga mengandungi Potasium, magnesium dan Vitamin B1, B2 dan B3.

Untuk bacaan tambahan sila ke link, Tangerine untuk info selanjutnya.

So, lepas neh boleh korang letak nama anak korang Siti Tangerina ker, Nurul Tangerine ke supaya wajah die manis dan mulut dier manis tak puaka macam mulut Group Datin-Datin!

Sumber info; Wikipedia.


1 comment:

-aMaR- said...

nk ada info frm wikipedia kn!!
group datin2 of coz mulut lg masam dr tangerine!!!