Friday, February 22, 2008

Bercakap Dengan Hantu

Baru jer lepas tgk citer Anak kat panggung ngan Amy, Kerol, Shah, ngan Saiful. Nak citer macam seram tak berapa nak seram lah kan.. Ni haku ader citer yang lagi seram.. Pasal Hantu.. cuba lah baca tengah malam sket.. kalau korang tak takut, korang boleh lah geng ngan haku ok.. OK baca neh..

Jam kat laptop haku skang pukul 3:09am.. (Waktu betul ye uolz).. Lebih kurang lah waktu beberapa budak2 kolej tengah main Spirit Of The Coin. Ala permainan yang panggil hantu tu.. Penah dgr kan.. Hah, nak dijadikan citer 5 orang budak yang very the konfiden main lah benda pemujaan setan neh kan..

Malam tuh, dorang guna lilin utk adakan sikit cahaya. Waktu tuh lilin yang ada adalah lilin kek hari jadi. Main kat dalam bilik yang dipadam lampu kipas dan ditutup pintu dan tingkapnye yer.. Suasana tenang.. hanya api lilin jer yang ader maser tuh..

Kat tengah2 bulatan duduk dorang ader kertas yang ader huruf A-Z, Nombor 0-9, HOME, YES dan NO! Ader jugak sekeping duit syiling! Duit syiling nilah digunakan sebagai perantara. Dorang pun mulakan permainan..

Lepas bacaan-bacaan munafik dibaca (saja haku tak tulis kt sini takut korang ikut) untuk panggil benda-benda alam lain dtg kat dorang...

Api lilin meliuk sikit..

A: Kau dah ader ker?

Tetiba syiling tu gerak sendiri..

Hantu: YES [Bukan hantu tu bercakap, tapi duit syiling tu bergerak sendiri ke kotak YES!]

A: Kalau betul2 kau dah ada kat sini aper buktinya?

Time-time tuh gak bau wangi satu bilik.. (Bulu tengkuk haku meremang ok maser tulis ayat ni)

A: Oh kau dah ader yer? Kalau ko dah ader cuber tiup api lilin ni..

Takder angin, tak der ape, terus api lilin tu meliuk dua tiga kali.. boleh?

A: Ok kalau ko ader kat dalam bilik ni, ko tunjuk diri kau!

Dengan tiba-tibanya plak, satu bilik bau bangkai mayat kan..

A: Kau kat maner?

Hantu: A-T-A-S A-L-M-A-R-I

Sekejap itu gak A pusing kepala ke arah almari. memang ader disitu yer.. Tapi A sorang jer nampak... Badan hitam besar duk juntai kaki.. Boleh?

A: Nama kau saper?

Hantu: A-N-D-I-K-A

A: Naper kau mati?

Hantu: B-E-R-L-A-W-A-N

A: Kau saper?

Hantu: P-E-N-D-E-K-A-R

A: Owh..

Tanpa sedar api lilin terpadam sebab lilin dah habis bakar sebatang. Apa lagi cepat2 nyalakan satu lagi lilin. Kata org kalau lama sgt amik masa nak nyalakan yang baru, nanti hantu tu tak mau balik..

Lepas tanya beberapa soalan lain..

A: Aku rasa ko boleh balik skang..

Hantu: NO

Sudah, dia tak mau balik..

A: Ko balik sekarang!

Hantu: NO

Sekali A tu pusing kat tingkap, benda tu kat tingkap.. Macam nak kuar dr bilik tu, tapi tetap tak mau keluar!

A: Balik!

Hantu: NO (Very degil hantu ni tak mau kuar)

Dorang sumer dah cuak sebab antu tu gerakkan koin tu, ke huruf

A-K-U N-A-K K-A-W-A-N

Boleh????

Sekali A baca-baca something n then ckp,

A: Kami sumer dah penat! Esok Ko dtg lagi! Tapi tunggu kami panggil!

Tak lama lepas tu.. Syiling tu gerak ke kotak HOME.. Bau wangi balik satu bilik dan hilang, dan hilang, dan hilang...

Benda tu dah kuar...


Selamat lah dorang malam itu... Sumer dapat tengok koin tu gerak sendiri.. Tapi bayang kan pulak si A tu je yang boleh nampak benda-benda tuh.. Matilah kan.. So jgn nak buat keje bodo ok..

Hey tengok kat blakang korang!!!

Tgu citer yang lain lepas2 ni...

Rupanya Hantu tu mati masa berlawan zaman-zaman melayu dulu kala...

Wallahualam..

2 comments:

PHATABULOUS! said...

bila baca post ini, rasa terkagum...

memang kita biasa dengar citer spirit of the coin, tapi tak sangka pendekar pun boleh faham YES, NO.. terer betul...

alliesa said...

da bese main ni...b0san da.. Mentera dya..
'SPIRIT SPIRIT SPIRIT OF COIN,COME HERE AND GOTO YES'
Xsmpai 1 mnit c0in da jalan..