Wednesday, November 4, 2009

Tragedi Sejadah Berdiri...

Burung-burung... Merpati.. Pulang ke desa.. Sinarlah.. Segalanya... Kenangan... Kelmarin... Mega-mega.. Berserakan.. Ke timur laut...

Hah uols.. leh bayangkan tak haku naik stage tarik lagu Zur Eda? Motif sangat Ke timur Laut.. Tak de arah lain da ke..? mmm... Sukati Zur Eda lah kan nak buat lirik ape pun..

Hah uols ni haku nak bangkit serta mengutara topik yang berkaitan desa ok.. Tak sesuai tau.. Kekadang tu rasa nak jer haku skolah kan org2 desa ni.. Mmmm.. Ape lagi uols kalau bukan kisah sejadah berdiri...!!

Awat lagu tu pakcik??

Motiffffff????

Harrrr... Dua minggu lepas org dok heboh seno sini kisah Sejadah Berdiri.. Wahhh.. Ada kaki kah sejadah uols..

Jap haku pikir sambil pose Raja Ema..


Orang di utara dan Kelantan dok sebuk taksub dengan kejadian yang menimpa Kampung halaman mereka.. Kejadian yang berlaku secara tiba-tiba dan secara mendadak beberapa hari selepas itu juga buat haku dok pikiaq lagi.. Wow.. Kejadian bersiri kah?

Ok uols.. Ape pendapat uols tentang kejadian ini? Kalau bagi haku, kepercayaan terhadap kejadian berkenaan adalah amat minima.. Haku bukan ape uols, kalau pikir panjang.. Boleh plak, sehelai sejadah berdiri sendirinya pastu membentuk figure manusia sedang menunaikan solat.. Bukanlah haku nak menidakkan kuasa Allah SWT kan.. Tapi macam tak masuk akal lah, boleh plak secara tidak diduga beberapa sejadah berdiri dan berbaris rapi seolah-olah sejadah tu sedang berjemaah..

Pihak berkuasa pun dah buat siasatan dan mereka memutuskan bahawa kejadian itu sengaja dibuat-buat..? Motif? Untuk ape orang kampung itu gegeh nak susun atur mereka bentuk segala bagai sejdah2 tu? Konfius haku.. Utk meraih populariti kah? Ke ader pertandingan sejadah berdiri antara kampung-kampung..?

Sebagai umat Islam, seharusnya.. Kita siasat abis2 dulu baru lah buat andaian.. Pastu baru lah canang cerita.. Ini tak tahu ujung pangkal terus meletop pop pop kat paper sgelo... Pastu aper lah lagi kan.. Yang media pun dok teruja siar cerita tu bulat-bulat, helloo.. front page lagi ok..!! Motif? Nak lakukan paper ker.. Kalau paper Perdana tu haku leh trima lagi, Mastika ker.. Sah-sah cerita yang tak seberapa diolah menjadi lebih Grand..!! Matilah carutan terhadap media.. Well.. Bukan niat haku utk mencerca Media tersebut yer.. Sah-sah kalau saper baca pun akan berkata yang sama.. Hmmm..

Hah uols.. Aper lagi benda-benda yang boleh berdiri tanpa dibantu oleh ape2? Adakah kain Langsir? baju Kebaya atau mungkinkah...

Hot Pants? Same2 kita nantikan...!!!

Zasss...

1 comment:

La Dolce Life's said...

aku sama macam ko Kula... tahap kepercayaan tu kurang... bukan menidakkan kuasa Allah... tapi jika benda tu dibuat oleh orang yang tak bertanggungjawab kan dah tak betol..... popular kan kg mereka jer....