Wednesday, February 11, 2009

Hantu Pocong? Shhh..

Shhh.. Padamkan lampu di kamar tidur uols.. Dan baca netry ini dengan penuh kusyuk.. Apa yang haku ceritakan ni jangan plak ader yg takut nak gi bilik air memalam ok.. Tapi aper yang haku nak ceritakan ni tak lah takut sangat.. Tapi.. Mmm.. Uols bacalah sendiri kan..

HANTU POCONG

Hantu pocong adalah hantu yang paling popular sekali selepas hantu pontianak dan langsuir. Boleh? Ada Anugerah Hantu Popular kah? Dari segi fizikal hantu pocong merupai jenazah yang telah dikafankan. Haiyoh.. Penah tgk tak uols? Hah, mcm tu lah rupa hantu pocong ni..

Kenapa nama dier hantu Pocong idak lah teman tahu.. Tapi uols.. Hantu pocong ni very the menjadi lagenda orang melayu sebab penampakan dier very the real.. Asal-asal usul hantu pocong ni adalah daripada atau kerana jenazah yang dikebumikan tak dibukak ikatan kepalanya.. Ramai gak yang penah terjumper.. Mintak sign autograph tak uols?

Habitat Hantu Pocong ni, tak berapa nak tepat sebab kat maner2 pun penah kiter dgr dier muncul.. Kt asrama lah, kat padang lah.. Haiyoh.. Adakah di bilik uols pun dier ada? Matilah.. Hah, cara dier bergerak plak dier melompat2.. Wah.. Sebab apa, kaki die diikat kan kaedahnyer.. pastu ader plak citer mengatakan hantu ni ader bunyi2an.. Kater org macam budak merengek.. Haiyoh.. Tutup telinga uols..

Ok.. Jom kiter baca contoh kisah antu pocong..


KISAH 1

Dulu kawan haku penah dok asrama, then.. Ada satu malam tuh, masa dier nak gi toilet cuci baju, terserempaklah dier ngan Hantu Pocong ni kat tangga.. Motif? Aper dier Buat??

Kawan haku ni tak takut nyer org.. So dier buat bodoh jer lah.. Hantu Pocong tu, gerak2 dgr citer nyer.. Matilah.. Kwn haku kater, ader kwn dier plak penah jumper gak.. Siap suh bukak ikatan atas kepala dier.. Haiyoh.. Larikkk..

KISAH 2

Kawan haku yang lain plak penah citer... Dier gi perkhemahan... Lepas tu, masa dier tgh berjaga untuk awasi kawasan perkhemahan.. Dier ngan abg sedara dier.. Nampak hantu pocong.. Ngah lompat ok.. yg penting dier kater tinggi... Motif.. Benarkah?

KISAH 3

Ini berlaku kat kampung halaman haku di Kg Batu Melintang, Tapah Perak. Hah uols.. Ada jiran opah haku, malam tu dier terjaga sebab dgr mcm org bancuh coffee (Old Town coffee kah?)! Lepas tu dier tgk sebelah bini dier ngah tdo... Pastu dier bangkit tros gi dapur.. Lepas tu uols.. haiyoh meremang ok bulu roma haku.. lepas tu, dier tgk lembaga lari kuar ikut tingkap.. Matilah.. Tros dier tgk kt tingkap tu, dier tgk luar.. Sekali uols.. Bawah pokok ader hantu pocong tgh dok posing ngan kain kafan dier kan.. Tros dier amek parang lalu dier kuar.. pocong tu laari, sampai tgh padang.. HILANG.. Motif?

KISAH 4

Still kat kamping haku gak.. Ni bapak haku citer.. Ader satu malam, maser siang nyer ader org baru lepas meninggal.. N then.. Bapak haku tengah on the way nak balik umah setelah selesai merewang2.. Skali dgr ada pompuan menjerit... Wah.. Kelass.. Pastu, kedengaran org jerit2.. tangkap!! tangkap!! tros bapak haku mengejar kaedahnyer kan.. Kejar aper uols? Kejar pocong ler.. Hah, bapak akhirnya org kg dpt tangkap.. Rupanya ORANG ok! Motif.. Dier menakut2 kan org kampung kaedahnyer.. Tak der keje ker?


Hah uols.. Seram tak citer haku? Ape? Tidak? Ader haku kesah? Cuber uols bayang kan tetiba masa tdo, celik2 mata tgh malam, depan uols berbungkus putih..!! Larikkk...

4 comments:

Fairuz Selamat said...

gilorrr punye entri..!!!

syat said...

aku macam jadik lapar bile bace pasal pocong.... meh antaq kat aku, nak wat makanan berbuke pose...

suhada said...

yg kisah 2 tu betol ..
pocong memng lompat tgi..separas dgn bumbung rumah kite ni ha.. :)
i love mystical thing..
wanna share more story?
ask me :)

Anonymous said...

ape kate kita ambik jer antu pocong ni wat atlit lompat jauh? haaa... drpd buang tebiat kacau org, elok wat bende berpaedah. konfem pingat emas kt sukan olimpik... tak lama lg dpt gelaran datuk plak tu... ayat tak bleh blah. wakakaka