Sunday, July 24, 2011

Kaki yang serasi ngan tanah KOREA!!

Kau mampoo tak entry bertajuk seperti di atas.. Ok sebelum tu mari kita tarik key Raja Ema..!! Tersenyumlahhhhh mentari Korea...!! Hah mampu?

Hah uols, haku dah jejak ke kampung halaman ku iaitu Seoul? Kau mampu admit Seoul sebagai kampung halaman kau?? Tak mampu kan..

So hari ni adalah hari pertama haku berjalan semula kt Kota seoul ini... Motif hari pertama? Hari ke 28 ok, sambung dr journey haku yang lepas ke sini la kan... Ternyata haku dah serasi nga kota ni.. Gitu statement kau.. Brani??? Well uols.. Haku berjalan kt Kota Korea dgn tangan di dada mata ke atas.. Sekali lagi haku tanya kau.. Mampooooo???

Well, lupakan sipat bongkak haku jap kan.. So mari haku bawak korang jalan-jalan.. Pada sapa yang tak pernah pergi sini la kan.. Yg pernah pergi tu, (tak termasuk yg belajar sini ok, lagi2 Hana ngan Ruhil, sebab korang mmg diva..!) kau boleh naik Jihacul tu dgn berpandukan tongkat orang buta??

Ok hari ni, haku mulakan journey ke Itaewon, dua stesen dari tempat haku dok ni... So dr stesen Beotigogae naik Line 6 terus ke Itaewon.. Kuar kt exit 3.. terus ke depan simpang pertama turn right! terus la naik kat atas tu.. So kt sini byk kedai2 org Islam.. Mostly org Arab dan India.. So nak dapatkan stok makanan mmg senang sini.. Haku gi Masjid Seoul jugak tadi.. Dulu masa bulan 4 sejuk nak mati.. Skang kalau kau nak feeling2 sauna.. Silakan la...

So dr stesen Itaewon, naik line 6 trus ke Samgakji! Dah tu tukar line 4 trus turun Hoehyeon pastu keluar exit 7-12.. Tapi tadi haku kuar exit 1-6.. Hah kau menapaklah ke depan skit sampai jumpe Gate 6 Namdaemun market..! Pastu kt situ kau boleh tgk suasana pasar persis Petaling Street tp lg grand la.. Kt situ segala brg kau nak edo! Dr sekecik2 bijik, sampai sebesar2 alam cadar what so evernyer... Kaki babi perisa berbeque pun edo!!! Gambar next entry ok!

So dr situ haku berjalan ke blok sebelah nyer.. hah ini tempat haku iaitu Myeong-dong.. Woi haku rindu tempat tu! Tapi td dah terubat rindu haku.. kat sini pada mereka yg menabik dada sebab bershoping sakan kt Bandung, sila sembah kaki haku..! Kau loser!!! Sial x makian haku?? Well uols, fakta ok.. Kat Myeong-dong ni, tempat shopping mmg happening.. Tinggal kau berduit ke tidak.. Tapi kalau kau tak berduit sgt cam haku ni hah.. Tak mengapa, tak salah kalau kau nk menjamu mata tgk 3-4 kedai yg sama dlm satu area.. lagi2 kedai mekap.. Kau pingsannnn!!!

Dr Myeong-dong kau boleh jalan ke Chonggyecheon dan Gonghwamun, dlm 10-15 minit.. Sini tempat riadah uolssss!!! kau nk lepak sambil rendam2 kaki sambil pose2 Bawang Merah silakanlah.. Sini segala peringkat umur dok melepak, mostly ngan kawan-kawan atau family la kan... Situ ader sebatang sungai yang ntah dr mana ke mana... Kat situ kau leh feeling2 kt sungai Nil la.. Gitooooo...

Lepas tu plak.. Haku gi Anam.. Amek bus kt area Chonggyecheon.. Naik bus 237 trus ke Anam.. Ape istimewa Anam uols.. meh haku cito sat.. Buat mereka yang ade suara.. Sila la ke sana... Karaoke uols!! Woiiii letop ok!! kt sini karaoke dipanggil Noraebang! Bukan Nora Zain ok!! Hah kt sini Noraebang korang byr 18000 won sajer sejam.. Nanti next entry haku ajar cam ner nak kira currency! kau byr utk sejam dier bag kau percuma 1-3 jam free...! Kau aderrrrrrr?? Hah sila la ke mari yer...bukan mahal pun kos uols...

Ok dr Anam kau trus ke je balik ke Boetigogae, guna line 6.. Dah tu kau boleh balik umah kau.. Dan tido.. So skang mari kiter tidoQQQQ!!!!! Sial tak cara haku habiskan entry ni...

Sudahhhhhhhhhh !!! Esok sambunggggg!!!!

2 comments:

The Traveller @ Azura said...

lawak la kau ! lol

AQEM said...

mmg tak mampu kak blair..sayang sungguh,xberkesempatan nak jumpe same kak blair