Saturday, June 7, 2008

Main Kutu?

Pernah dengar istilah ni? Hah bagi sesaper yg tak penah dgr istilah ni... Inilah cara org dulu2 nak simpan duit.. Main kutu ni kiranya satu proses dimana semua makcik2 dalam satu kawasan terutama sekali kawasan kampung akan berkumpul di sebuah umah lalu melakukan proses cabut nombor giliran lalu mereka akan menyerahkan sejumlah wang kepada sesiaper yg berkenaan yang sekali gus diamanah kan untuk menjaga kebajikan duit tersebut dan tugas nya selepas itu adalah membahagikan duit hasil kumpulan dalam tempoh masa tertentu pada para pemainnya.. Awwahh... Definasi nak panjang kan..

Ye lar uols.. Itu lah sebenarnyer erti org main kutu.. Haku ingat lagi maser haku kecik dulu, mak haku penah main kutu skali... Maser tuh gigih haku mengikut dier gi cabut undi katernyer kan.. Awwwaaahhh!! Pastu akhirnya duit itu kemana pun haku tak tahu.. Haku dgr2 citer mak haku kena tipu maser main kutu.. well adat main kutu la uols..

Haku sendiri pun penah main kutu what??!! Masa tingkatan 5.. Nak seringgit sehari... Well mainnyer dalam 18 org kalau tak salah haku.. N then duit tu kami kumpul utk masa seminggu then siapa punyer turn dpt bulan tuh, dier lah yg akan dapat duit tuh..

Nak dijadikan citer, haku ingat main kutu ni permainan zaman dulu kala.. Ghuper nyer.. zaman milenium ni pun masih ader orng yg main kutu lagi.. Contoh terbaik ialah, Ajiem Tangisan! Dier main kutu lagi uols.. dier main ngan mak dier, dier kater.. Awwwaaahhh... Seratus hengget sebulan katernyer... well tak tahu lah banyak maner yg dier dapat biler sampai turn dier..

Well uols.. main kutu ni ader paedah n buruk nyer.. Yg baiknya ialah, ia merupakan salah satu alternatif utk org menyimpan duit daripada dibuang begitu sahaja, tetapi buruknya adalah agak puaka gak lah kan, bukan aper uols.. nanti ader yg mengelat, ader yg tak bayar lah, ader suker tipu turn lah, ader plak tuh, yang bawak lari terus duit tuh... Mmmm..

Ok, bagi semua pemain2 kutu malaysia, slamat berjuang buat uols.. Dan sesiapa yg rasa nak cuber tuh.. Kumpul kwn2, cabut nombor, kumpul duit, n agihkan biler sampai turn.. pasti seronok..

Slamat mencuba dan selamat bermain kutu!!!

2 comments:

-aMaR- said...

lupe kah ko kite main kutu ms skolah rendah dulu? yg g mkn kfc kt sec14 tu!hahahaha.

syima said...

main kutu mana dapat interest... tak besh... ramai main kutu lagi sebenarnya... tambah-tambah dalam organisasi kerajaan...